Buren Kloosterkade


Mijn leven in de Wippolder
- Toen -

 

Woonstraten - De Buurtjes



Contact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade - Delft
Mobiel : 06 1292 4098
mvleeuwendelft@gmail.com

Eerste woonstraat : Kloosterkade

Kloosterkade 214Tot op tienjarige leeftijd heb ik gewoond op Kloosterkade 214, een leuke simpele rijtjeswoning beneden met leuke mensen rondom ons. Daarover zodadelijk meer!
De Kloosterkade bestond uit twee gedeelten, gescheiden door de Prof. Krausstraat. Westelijk de kleine lange rijen boven- en beneden huurwoningen met op de hoeken van de Prof. Krausstraat de viswinkel van Brinkman (zuidzijde) en de groentewinkel van Camijn (noordzijde). Oostelijk de eensgezinswoningen aan de zuidzijde tot aan de erkerwoningen en de wederom boven en benedenwoningen aan de noordzijde onderbroken door een aantal winkels. Van Zon- levensmiddelen, Verleg- bakker, Haak- waterstoker en snoepwinkel, v/d Velden-groenteboer en de Keurenaer- en Carel Fabritiusschool. Twee openbare scholen met als onderlinge koppeling de gemeenschappelijke gymzaal. Na sluiting van de scholen - tot 2016 - in gebruik geweest door volksdansvereniging - Radost en muziekvereniging Prins Hendrik.  Momenteel - september 2020 - worden beide scholen gesloopt en vervangen door woningen.

Directe buren Kloosterkade 214

Op de Kloosterkade hadden wij hele lieve aardige buren waarmee vader en moeder en naar ik denk alle andere kinderen heel goed omgingen. Ik noem er een aantal. Boven ons (Kloosterkade 216) woonde de familie Hoefnagel en daarnaast boven (Kloosterkade 218) de familie Geelhoed. Rechts naast ons woonde beneden (Kloosterkade 220) de familie Hazeu en links naast ons (Kloosterkade 212) de familie Rippe (later v/d Lely). Daarboven (Kloosterkade 210) woonde de familie van Dijk. Pa, Ma, Leo, Simon, Alfons, Wim en Aad.

Familie Geelhoed Kloosterkade

Deze familie - Ome Kees en Tante Catrien - hadden als buurtjes wel een heel warm plekje in ons gezin. Altijd werd er onderling gekaart en plezier gemaakt. Tante Catrien was altijd super vrolijk, steevast aan het zingen. Wat mij bijstaat is dat er vaak een hele lever op het vuur stond te koken. Heerlijk! Ome Keesie - altijd fluitend in zijn zwarte ketelpak - was o.a. stoker op de scholen aan de overzijde van de straat. Grote indruk heeft het altijd op mij gemaakt als ik - als enige kleine ventje uit de buurt - mee mocht om de stookketels te vullen met via een luik op het schoolplein gestortte kolen. De school openen, naar binnen, de lange levensgevaarlijke stalen trap af naar de kelder en dan die enorme stookketels! Het kolenluik is nu vanaf buiten niet meer zichtbaar omdat daar nu de entree van de  muziekvereniging overheen is gebouwd.
Hun kinderen Tinie en Kees heb ik later nog veel ontmoet. Tinie was een heel goede athlete bij AV40 en Kees werd collega van mijn vader op de TU. Hij heeft later nog een supermodern olieverfportret van mij geschilderd. Balen dat ik dat niet meer bezit! Waarschijnlijk door broers of zus geveild voor veel geld! Zij of een Roemeens echtpaar kenden toen al mijn waarde!!

Familie Gouweleeuw Kloosterkade

Grote gedeelten van mijn vroege jeugd bracht ik door bij het gezin van mijn vrienje Robbie Gouweleeuw. Moeder Coby, vader Gerrit, Rob en later Irma vormden een gastvrij gezin waar het altijd goed toeven was met een heerlijk glas limonade. Vader Gerrit - fouragehandelaar van familiewege - moest altijd dollen en je uitdagen om toch eens een leuk vriendinnetje uit de straat aan de haak te slaan. Ik werd steevast gekoppeld aan Tonnie Jasperse maar ik denk dat op dat moment de hormonen nog vrij rustig waren. Het is dus nooit wat geworden. Geweldig was het als ik en Robbie met pa Gouweleeuw meemochten met de vrachtwagen naar Brabant om stro te laden. Op naar Etten Leur, Zundert of elders in de nabijheid van de Wouwse Plantage. Voor zo'n jong ventje was het wel vroeg uit de veren, half vijf ongeveer. Maar natuurlijk wel heel stoer om tegen je andere vriendjes te kunnen vertellen. De familie had in de tuin ook een eekhoorn in een grote kooi - bovenop een paar meter hoge paal - waarin zich een rad bevond. De eekhoorns konden in dat rad als een gek rondlopen.
Het was echter niet altijd koek en ei tussen mij en moeder Gouweleeuw. Nadat ik Robbie wat onrecht had aangedaan - ik weet niet meer wat! - heeft zij mij (ter)echt met een broodmes achterna gezeten. Ik ben de straat uit gevlucht en heb mij verstopt in de bosjes aan de slootkant van de Delfgauwseweg. Wat duurt de tijd dan lang en wat ben je bang!

Overige buren Kloosterkade

Verder woonden in onze directe omgeving aan onze kant van de straat in oostelijke richting o.a.: van Dam, Lathouwers, van Schaik, Oostrom, Oosterom of Oostrum, Boekee, Stam en v/d Meer.
Westwaarts woonden o.a. : Ruggenberg / Belkom, Waller, Warfemius, Jasperse, van Rijn, Kouwenhoven en Trommel
Aan de overkant woonden  o.a. : Priem, Wees, v/d Laan, Schenkels, Gordijn en Maassen.
Aangrenzend aan de achterzijde van onze woning - op de Kon. Emmalaan woonden: De Wind, Mustert, van Woggelum, v/d Klei.

Tweede woonstraat : Schoemakerstraat

Bordje SchoemakerstraatNa de geboorte van mijn jongste broer Ron zijn wij - ik was toen 10 - noodgedwongen verhuisd naar Schoemakerstraat 53, een vijfkamer portiekwoning met behoorlijk grote kelder. Wowww!! Deze woningen waren eigendom van de TU. Wij woonden daar midden tussen de professoren, hoogleraren en andere belangrijke TU medewerkers. U begrijpt dat ik mij helemaal thuis voelde! 

Buren Schoemakerstraat

Op de Prof. Schoemakerstraat hadden wij toch hele andere buren waar wij denk ik als arbeidersgezin best wel aan moesten wennen! En zij aan ons gezin. Of eigenlijk helemaal niet bedenk ik nu! Wij waren sociaal en ontvakelijk voor alle nieuwe invloeden! Zeker mijn ouders! In ons portiek woonden in volgorde van huisnummer :

49 : Familie Korfker - Pa, Ma, Dirk, Loes, Alje en Henk, Dieneke.
51 : Familie van Os - Prof. van Os
55 : Familie Tollenaar - Pa, Ma en Tonnie. Later familie Verhagen - Pa, Ma, Robert en  Han???
57 : Famile De Rijk - Pa, Ma, Corine en Dorethea
59 : Familie van Zwet : Paul, Hans, Erna. Later familie van Kralingen : Pa, Ma, Jan en Pieter

Allemaal heel aimable mensen waarmee wij heel goed konden opschieten. Uiteraard wel een andere levensstiijl. Van Eensgezins-benedenwoning naar portiekwoning met 6 gezinnen!

Zo kan ik ook alle andere bewoners van de portieken naast ons opnoemen maar die zijn voor ons gezin niet echt levensbepalend geweest dus laat ik dat maar achterwege. Hoewel de familie Cornelisse - Vader Co, moeder....,  ...... en .... Deze mensen waren goed bevriend met mijn ouders en kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer. Vader Co was een TH collega van mijn vader. Ik ga toch alsnog een paar buren noemen. Diehl, Sauerbrey, van Schijndel, Plooy, Romeyn, van Tol, Roest, v/d Mast.