Vader Rinus   Moeder Jo
    vader               moeder

Mijn leven in de Wippolder
- Toen -

 

Het Gezinsleven - De Woning



Contact :

Martin van Leeuwen
Kloosterkade - Delft
Mobiel : 06 1292 4098
mvleeuwendelft@gmail.com

Ouderlijk huis

Ik werd geboren in een leuk maar - voor ons gezin - klein rijtjeshuis: Voorkamer, achterkamer, twee kleine zijkamers, gang, wc, keuken, tuin met kippenhok.Waar ik de eerste tijd heb doorgebracht? Geen idee! Waarschijnlijk in een wiegje of in zo'n ouderwetse kinderwagen op de slaapkamer van mijn ouders - de achterkamer. Later ben ik naar mijn beste weten op het kleine kamertje aan de voorkant van het huis terecht gekomen, samen met mijn zus Paula. Daar konden makkelijk twee bedden staan met een ruimte van ongeveer 20cm ertussen. Mijn grote broer lag op het kleine kamertje aan de achterzijde.
Diverse bedden in huis waren bedden die je naar de muur toe zijwaarts op kon klappen en dan met een gordijntje ervoor onder een ombouw kon laten verdwijnen. Overdag toch nog speelruimte dus!

Vader Rinus  Moeder Jo  Vader Rinus van Leeuwen en Moeder Jo van Leeuwen - Le Mair

Buitenspelen

Uit de begintijd van ons gezinsleven weet ik niet echt veel. Vreemd is dat ik mij nagenoeg niets weet te herinneren omtrent de omgang met mijn oudere broer en zus. Het enige dat nog boven wil komen is dat ik vond dat mijn broer Rob zo vreselijk goed kon tekenen op jonge leeftijd. Ik zie de tekeningen in het tekenschrift met doorzichtige velletjes tussen elk tekeningblad nog zo voor mij!
De dag werd nagenoeg geheel gevuld met buitenspelen. Dat kon in die tijd nog want auto's kwamen er nagenoeg nooit in de straat. Die waren nog zeldzaam. Tussen de middag werd er thuis warm gegeten. Vrij normaal in die tijd want moeders waren altijd thuis voor de kinders en de vaders werkten veelal in de direkte omgeving van het ouderlijk huis zodat er geen belemmeringen waren naar huis te komen.
De middag werd wederom gevuld met buitenspelen wachtend op de thuiskomst van vader rond zes uur. Dan was het samen spelen geblazen of mee, in het bankje voor op de fiets! Dit totdat we konden aanvallen voor de avondboterham.
Het buitenspelen was voor mij alles. Ik vergat alles en vooral de tijd. Zelfs de hoogst noodzakelijke dingen zoals naar de wc gaan kwam nauwelijks aan bod. Dit tot grote ergenis van mijn moeder die uiteraard de was deed in die tijd. Een oplossing werd gevonden. Ik kreeg gebreide onderbroeken van mijn zus aan. Toen ook dat niet hielp dreigde moeder de vuile was buiten te hangen, ... aan de deurbel. Dat heeft inderdaad geholpen...... Ja, echt. Psychologisch juist of niet? Ik ben voor die ouderwetse aanpak, praten hielp - zeker bij mij en ik denk bij iedereen - echt niet!
 

Gezelligheid

Na het eten werden er vaak spelletjes gedaan zoals Mikado, Pim Pam Pet, Mens erger je niet en/of er werd geluisterd naar de radio. In die tijd waren Paul Vlaanderen, De Bonte Dinsdagavondtrein en Mastklimmen populaire programma's. Kees Schilperoort was beroemd in die tijd! Voor mij was uiteraard Paulus de Boskabouter het absolute hoogtepunt. Oehoeboeroe en Kra Kras maakten de meeste indruk. Hierna werd het minder leuk. Voor het slapen gaan - tijdstip uiteraard versprongen naar leeftijd - kregen de kinderen allemaal een eetlepel levertraan naar binnen te werken. Gadverda....! Zoete hartjessnoepjes met teksten erop zoals - Ik hou van jou, Je bent lief en Vergeet mij niet - moesten alles goedmaken. Je mocht er één pakken. Dan was het na een korte voorleesaktie tijd voor Klaas Vaak. Na een dagje buitenspelen niet verkeerd!
Ook weet ik mij te herinneren dat op het eind van elke avond de tafel alvast door moeders werd gedekt voor het ontbijt van de volgende ochtend. Alles stond alvast klaar! Borden, kopjes, bestek, het pak Hooymeyer beschuit enz. 's Ochtends alleen nog thee zetten en het brood en beleg op tafel. Wij begonnen allemaal elke dag "goed gevuld" aan onze dagtaak. De één ging werken, de ander naar school.

Gezinssituatie

Zeker in de begintijd van mijn leven waren mijn ouders niet rijk. Pa zat vaak tot diep in de nacht zijn overdag uitgevoerde chemische analyses op papier uit te werken en schreef de resultaten in heel aparte gekleurde analyseboekjes! Met meerdere carbonpapiertjes ertussen om meerdere kopieëen te creëren. Eén blaadje werd er altijd uitgescheurd!  In mijn herinnering werkte hij heel veel in opdracht van de NG&SF, Océ van der Grinten en Organon Oss. Meestal ging het om onderzoek naar nieuwe medicijnen!
Ondanks de financieel niet geweldige situatie werd er altijd getracht geld vrij te maken voor sport, handarbeid of hobby-artikelen.
"Als je maar zinvol of met plezier bezig bent". Dat was het motto van onze ouders!

Zaterdagmiddag

Het weekend werd ook met het gezin doorgebracht. Op iets latere leeftijd zaterdagmiddag strijk en zet met de tram naar Den Haag. Uitstappen hoek Spuistraat, Grote Marktstraat. Het delicate Heck passerend meteen door naar de Hema voor een halve rookworst! Moeder ging daarna met mijn zus shoppen bij o.a. C&A, De Bijenkorf en V&D. Ik ging met pa eerst naar De Slegte, uren op de oude boekenafdeling. Heerlijk! Daarna gezamelijk "lunchen" bij de Ruteck in de Spuistraat. Dienblaadje pakken, tussen de rij met hekjes door en patat met..... opladen. Daarna gingen we door de passage naar de Cineac. Doorlopende voorstelling: Het polygoonjournaal, een tekenfilm en daarna .....????

Zaterdagavond

Zaterdagavond was het feest! Dan mocht je - na om de beurt in de teil geweest te zijn - je pyjama aan en een uurtje langer opblijven. Als je pech had dan was je aan de beurt om je nagels te laten knippen door ma. Iets waar ik een bloedhekel aan had want dat gaf een rotgevoel.  Het gebeurde onder het opzeggen van onderstaand rijmpje:

Knipmenis en knijpmenis die zaten in een bootje
Knijpmenis die viel er uit, wie bleef er toen nog over....?

Op het moment dat je enthousiast antwoordde "Knipmenis" dan ging de volgende nagel er af!
Verder wel gezellig met zijn allen thuis, 's winters met zijn allen om de gierende potkachel met het houten wasrekje er omheen! Kregen we iets extra's bij de thee, limonadegazeuse of koffie? Een eierkoek misschien? Ik weet het niet!
Met die kachel was het altijd klieren natuurlijk! Beetje spuug in het kuiltje van het middelste cirkelvormige dekseltje. Dat begon dan als een gek in de rondte te draaien. Als de kachel tenminste heet genoeg was. Op zijn tijd moest pa altijd in pak gekleed - hoed op en dasje om - naar buiten om de kolenkit te vullen.

Zondag

Op zondag gingen we 's zomers meestal naar Scheveningen. In de ochtend reden mijn moeder, mijn ome Dirk Verbaan en tante Leen in hun DKW 3 - 6 alvast naar Scheveningen alwaar zij altijd een plekje hadden vlak tegen het noorder havenhoofd zodat mijn ome Dirk - ooit nog eens nederlands kampioen zeevissen - zich op de basaltblokken uit kon leven om een scholletje of makreel te verschalken.
Ik ging meestal eerst met mijn vader eten koken voor mijn opa aan de Geerweg in Delft alvorens ons fietsend richting de rest van de familie te begeven.
Ik weet dat het altijd gezellig was met die twee gezinnen samen. Pa en ma Verbaan, Hilda, Ria, Fred en wij. Tussen de middag de meegenomen broodjes oppeuzelen en aan het eind van de dag op naar Florencia in de Torenstraat om een ijsje met veel slagroom te bestellen. Ome Dirk ging meestal twee keer terug naar binnen om nieuwe slagroom op het ijs te bestellen. De smulpaap! Ik weet niet meer of ook mijn andere ooms en tantes - de familie Voskuil, de familie de Jong, de familie Le Mair en de familie v/d Engel hier soms bij waren?

Zondagsschool

Ondanks dat mijn vader buitenkerkelijk humanist was werden wij wel in de gelegenheid gesteld - zelfs geadviseerd - om b.v. de zondagsschool te bezoeken. Je mocht met elk geloof of elke beweging kennismaken. "Bepaal later zelf maar wat je er mee doet " was het devies. Dat vind ik opvoeden! Geweldig! Ik weet niet hoe lang ik de zondagsschool - elke zondag in de Carel Fabritiusschool aan de overkant van de straat - heb bezocht. Het zal niet lang zijn geweest. Ik had er niet zo veel mee. Wel weet ik dat de "meester" meneer Stigt was. Of juffrouw Drenth?